Beeldvorming

Ooit kwam ik ergens een gedicht tegen, mijn eigen gedicht maar dan met vreselijk lelijke toevoegingen. Ik was boos, meer dan. Boos omdat iemand besloten had gewoon maar iets van een ander te gebruiken, zonder toestemming te vragen. Boos omdat de betreffende persoon mijn gevoelige tekst had aangepast, dit gevoel laat zich moeilijker uitleggen. Mijn teksten komen rechtstreeks uit mijn gevoel, als iemand daar dan een groep 12 rijmelarij van maakt dan steekt dat.
De betreffende persoon stuurde ik een bericht, de reactie liet me stijl achterover slaan. Waar ik het recht vandaan haalde om te beweren dat dit mijn tekst was, ze had het toch echt zelf geschreven, met pijn in haar hart.

Ooit werd ik door een lieve vriendin er attent op gemaakt dat een nogal intieme foto van mij op het profiel van een mij onbekende man en dominant stond.
In de reacties werd de betreffende man geprezen met zijn volgzame en mooie sub, de man zelf liet in zijn reacties iets achterwege waardoor de indruk gewekt werd dat ik zijn sub was, dat hij de foto had gemaakt, dat hij mij vastgezet had. Toen ik hem confronteerde was de reactie dat de foto mooi was en hij zijn subs ook zo vast had kunnen zetten en daarom had hij de foto gedownload en geplaatst. Hij had nergens geschreven dat dit zijn sub was, daar had hij gelijk in. Daarentegen ging hij wel mee in de reacties die schreven alsof dit zijn sub was.

Ooit werd ik benaderd door een vriendin die mij wees op een profiel waar ik mogelijk iets aan zou hebben. De manier van schrijven herkende ik, ik vroeg haar of dit account ook van haar was. Dat klopte, ik raakte een tikkeltje in de war. Als dit van haar was waarom kon ze dan niet gewoon als zichzelf delen met mij waarvan zij dacht dat het mij helpen zou. Ik voelde me misleid en het raakte me nog het meest dat dit gebeurde door iemand die ik goed ken.

Er zit iets in het stuk misleiden waar ik moeite mee heb.

Er zit iets in het weglaten van stukjes waarheid waar ik moeite mee heb.

Er zit iets in het zonder toestemming plaatsen van teksten van anderen waar ik moeite mee heb.

Er zit iets in het zonder toestemming plaatsen van foto’s of kunst van anderen waar ik moeite mee heb.

Er zit iets in het creëren en gebruiken van dubbele anonieme accounts waar ik moeite mee heb.

Steeds vaker vraag ik me af of er iets mis is met mij want het lijkt er bijna op alsof dit alles maar normaal is. Of ik soms te rechtlijnig ben in mijn eerlijkheid en transparant zijn.

Want ik zie in bovenstaande voorbeelden misleiding, iets waar bewust voor gekozen wordt met allerlei argumenten die het goede erin moeten versterken.

Maar het blijft misleiding, het blijft bewust kiezen om een beeld neer te zetten, om mensen iets voor te spiegelen en daar kan ik slecht tegen.

Plaats reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s