Om te vertrouwen moet je…

Gister passeerde in een serie een zin die me bezig hield, die met name in dit wereldje best wel complex kan zijn om toe te passen. En toch….ik realiseerde me dat ook ik ooit deze insteek heb gekozen, en nog altijd toe pas.

De beste manier om erachter te komen of je iemand kunt vertrouwen is om die persoon te vertrouwen.

  • Ernest Hemmingway

Natuurlijk betekent dit niet dat je dan ook maar direct het diepe in moet duiken, dat als je dit hanteert je dan wél met een onbekende mee kunt gaan naar diens huis omdat je de ander vertrouwt. Of dat je klakkeloos moet vertrouwen op iemands beloftes, en het betekent ook niet dat je als bewijs van vertrouwen grenzen moet overschrijden.

Er is een balans vereist, de balans tussen eventuele angsten loslaten en uitgaan van vertrouwen, als ook de balans tussen gezond verstand en uitgaan van vertrouwen.

Voor mij heeft dat leven een stuk simpeler gemaakt. Iedereen krijgt van mij vertrouwen, direct vanaf de eerste ontmoeting. Dat uit zich in het feit dat ik mij openstel, ik ben open en eerlijk over wie ik ben. Ik ga moeilijke of persoonlijke vragen niet uit de weg, ik heb het niet nodig dat de ander eerst iets van zichzelf laat zien voor ik mijzelf open. Dat alles ligt voor mij besloten in het de ander vertrouwen. Ik vertrouw erop dat die ander verstandig omgaat met mijn openheid, dat deze in staat is het op waarde te schatten, en de kwetsbaarheid erin te herkennen.
Merk ik dat aan de kant van de ontvanger ruis ontstaat dan zet ik een stapje terug, vanaf dat moment neemt het vertrouwen af.
In het verleden liet ik dat stukje bij beetje afbreken, tegenwoordig ben ik meer rigoreus. Ik draai mij om en laat het achter me. Ik investeer niet meer in eenzijdige contacten of vriendschappen, daar kan ik vrij resoluut een stekker uittrekken. Wat voor mij beter voelt dan het te zien doodbloeden.

En evengoed kan ik me opnieuw openstellen met hetzelfde vertrouwen in nieuwe contacten. Omdat ik het een mooie gedachtengang vind, dat je iemand onbevangen vertrouwen geeft en daarmee de kans om jou als mens te leren kennen.

Zomaar een vrijdagochtend hersenspinsel dat mijn toetsenbord wist te vinden.

Advertentie

Plaats reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s