Zwart wit en Statement

Zwart wit als ik ben kan ik soms enorm over mijn eigen principes struikelen, en dan vooral wanneer anderen van zwart wit een grijs gebied maken.
Ik houd van zwart wit, het contrast, de tegenstelling, de balans. Zowel in leven als in fotografie, en die laatste is de aanleiding voor mijn schrijfsel.

Zwart wit foto’s hebben doorgaans een klassiek en stijlvolle uitstraling, vermoedelijk is dat ook de reden dat ze zo massaal worden gejat om profielen op sites als FetLife te sieren. Ik heb al eens geschreven over de Stopdassen Parade (die een voorkeur hebben voor gestolen zwart wit foto’s van mooie slanke subdames) en de Farce van ontlenen.
Het blijft me van tijd tot storen…. Dat stellen over en weer foto’s delen stoort me niet, het is deel van hun dynamiek. Wanneer een fotograaf alleen maar foto’s toont van zijn modellen dan begrijp ik dat, maar wanneer een dominant alleen maar foto’s toont van zijn sub en niets van zichzelf dan stoort het ontlenen me.

Maar wat me nog veel sterker stoort, is het ontlenen aan de hand van gestolen foto’s, vanavond werd ik er zo humeurig van dat ik overwogen heb om iedereen uit follow en vriendjes lijst te gooien die dit doet. Waarom? Omdat het respectloos is, je blijft van de eigendommen van een ander af. Oók wanneer het ‘maar om ditigale beelden’ gaat.

Het is een moment opname van een ander waar je mee aan de haal gaat, die je inzet om een beeld van jouzelf neer te zetten. Ik las laatst ergens iets in de trant van ‘de foto’s op mijn profiel tonen hoe ik mijn bdsm beleef’ en vervolgens zag ik een grote verzameling gestolen (en wederom vooral zwart wit) foto’s.

Laat ik even de echt zwart witte nuances aanbrengen:
Die foto’s zijn een verzameling belevingen van anderen, waar de persoon in kwestie die iets aan deze foto’s ontleent en ze onrechtmatig upload, verklaart dat de foto’s van hem of haar zelf zijn óf toestemming heeft ze te plaatsen.
Er wordt dus willens en wetens gelogen, misschien stel ik het nu wel erg zwart maar wellicht zegt dát iets over de persoon in kwestie.
Hoe gemakkelijk er wordt verklaard ‘deze foto is van mij’ of ‘ik heb toestemming deze foto te plaatsen’ en vooral hoe zonder blikken of blozen er voorbij gegaan wordt aan het niet hebben van de toestemming, aan het iets ontlenen van een moment dat een ander toebehoort.
Het maakt daarin niet uit of dat moment een in scene gezette productie van een fotograaf en compleet team is of een huis-tuin- en keukenkiekje.

Ooit maakte iemand mij erop attent dat een behoorlijk persoonlijke bdsm foto van mij (nu moet ik eerlijk toegeven dat ze allemaal behoorlijk persoonlijk zijn) in de galerij van een man en dominant stond, waarbij de man in kwestie niet expliciet had gezegd dat ik zijn sub was, maar ook niet de reacties die hem beloonden met de mooie overgave van zijn sub corrigeerde.
Hij gebruikte een moment van een ander om iets uit te stralen, om zijn dominantie te vertalen via beeld. Ik heb het als compliment beschouwd maar ook een zeer duidelijk mailtje gestuurd met het verzoek de foto per direct te verwijderen.
Gelukkig had ik die optie, het gros van de makers of modellen wiens foto’s gestolen en hier geplaatst worden zien niet dat hun foto’s onrechtmatig gebruikt worden, zij kunnen dus niet reageren.

Toen ik vanavond voor de zoveelste keer een profiel met overwegend gestolen zwart wit foto’s zag was de maat bij mij vol. Ik heb een besluit genomen, vrij rigoreus en als iemand zich erin gekwetst voelt dan is dat pech.
Ik ga iedereen uit mijn vrienden en volg lijst verwijderen die foto’s van anderen plaatst en daarmee iets ontleend, ik wil namelijk een statement maken en al weet ik dat ik hierin eenzaam in een ver hoekje iets sta te verkondigen wat het gros hier op FetLife niet wil horen…..ik doe het omdat ik ergens voor sta.

Ik sta voor het niét uploaden van foto’s die niet van jou zijn en ik vind anderen een stuk minder aardig wanneer ze daar geen moeite mee hebben.

Advertentie

Plaats reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s