Het aandeel der subs

Misschien is het te gemakkelijk om uitsluitend te wijzen richting zich dominant voordoende dan wel dominante heerschappen dat zij alwetendheid als ultiem instrument binnen een D’s uitdragen.

Ik durf te stellen dat er een groot aandeel van het levend houden van deze valse verwachting ligt bij de vrouwelijke subs, inderdaad maak ik hier een onderscheid. Ik zie namelijk zelden mannelijke subs alles bij de Domme neerleggen, sterker nog ik heb me regelmatig verbaasd over hoe expliciet zij hun behoeftes, wensen en verlangens weten uit te dragen. Daar kan menig subvrouw van leren, want laten we eerlijk zijn. Des te duidelijker je uitdraagt wat je wensen zijn des te minder ruimte is er voor misverstanden, en des te zwakker is de basis voor manipulatie en misbruik.

Het aandeel der subs is dat zij de alwetendheid der dominanten zelf in het leven geroepen hebben én in stand houden. Of ik me hier zelf schuldig aan gemaakt heb wilt u als lezer weten? Ik heb ermee geworsteld, toen ik als onwetend en naïef onderdanig jonge vrouw (23 lentes jong) de bdsm wereld schuchter betrad heb ik eerst en vooral veel geobserveerd, ik heb uren doorgebracht in chatboxen waar ik de gesprekken in stilte volgde. Het heeft maanden geduurd voor ik zelf iets in de groep durfde te gooien, in privé gesprekken voelde ik me dan soms iets meer veilig en kroop wat meer uit mijn schulp. Opvallend daarin was dat zodra ik vanuit mijn eigen kenmerkende assertiviteit reageerde ik op de vingers werd getikt, het was namelijk ongepast gedrag voor een onderdanige vrouw en ik diende dat te weten en respecteren, anders zou ik nimmer een goede sub worden.

Inmiddels (bijna 20 jaar later) weet ik dat ik in de ogen van bepaalde personen die status wel bereikt heb, sterker nog, het is voorgekomen dat mijn Dominanten op de vingers getikt werd door de alwetenden met de boodschap hun subje toch echt iets beter af te richten.

Maar nu dwaal ik af, mijn excuses.

In de algemene gesprekken in die chatbox (en anderen waar ik later ook mijn weg naar vond) viel me op hoe listig vrouwelijke subs de kunst van verleiden en uitdagen toonden, en daarbij zichzelf min of meer profileerden als (excuseer de uitdrukking) een dom blondje. De deur werd geopend voor de heren Dominant om hun almachtige kennis en inzichten te tonen, om deze te laten spreken en menig algemeen gesprek verdween achter gesloten deuren.

Ook las ik op diverse fora en ontdekte daar een andere eigenaardigheid. Menig sub vrouw schreef over de behoefte een man te treffen die haar lezen kon, de wens dat een ander haar gedachten, gevoelens en vooral haar behoeftes lezen kon werd in die schrijfsels uiteengezet. Meestal eindigend met de opmerking dat een dergelijke man (die deze kunsten verstond) te kunnen vinden nog moeilijker was dan een naald in een hooiberg vinden.

Vermoedelijk is daar bij mij de wetenschap ingedaald dat veel vrouwen het onnodig gecompliceerd maken voor een man, en om dit wat meer te nuanceren..veel vrouwelijke subs maken het onnodig gecompliceerd voor een mannelijke Dom.

Het over geromantiseerde beeld van de Dom als ridder past niet bij de vrouw die we vandaag zijn, maar klaarblijkelijk zijn er veel vrouwen die er de voorkeur aangeven het beeld van het afhankelijke naïeve kindvrouwtje neer te zetten. Dat dit menig dominant man zal aanspreken behoeft geen uitleg denk ik.

Vrouwen zijn gecompliceerde wezens, als bi vrouw heb ik meer dan eens mijn vingers gebrand aan onbegrijpelijke, maar oh zulke charmante, vrouwelijke wezens. Uitgaande van mijn eigen referentie kaders en zelf inzicht meende ik hen wel enigszins te kunnen inschatten, verkeerd gedacht.

Iedere vrouw wordt gekenmerkt door haar eigen unieke gecompliceerdheid (waar ze ook wel recht op heeft) en al zijn er overeenkomsten waar te nemen, vergis u niet door te denken dat ze daarmee op één lijn te plaatsen zijn of tot eenzelfde kaliber behoren.

Als man heb je dan ook nog eens te maken met een zekere taalbarrière, de oplettende lezer weet wellicht al welke ik bedoel, inderdaad iets over Mars en Venus. Als mannelijke dominant heb je dan te maken met het conflict tussen Venus en Mars met een soort dubbele bodem.

De eigenschappen die alwetende dominanten wordt toegedicht zijn niet terecht, zij doen de Dominanten geen eer aan. Want ook zij mogen hun eigen individu zijn met een leer- en groei proces. Door dit proces met respect te benaderen en te zorgen voor een grondslag van heldere en transparante communicatie bouw je als sub mee aan het fundament waarvan je uiteindelijk zelf kunt profiteren. Dat is mijn ervaring althans (en voor de twijfelaars..neem contact op met Grey Spanker, hij mag en durft ongenuanceerd zijn eigen mening hierover te geven).

Er is niets mis met benoemen welke verlangens er in ons als vrouwelijke sub leven, het is geen Dom ondermijnend gedrag om aan te geven waar we naar verlangen en hoe onze verlangens het beste ingevuld kunnen worden,. En iedere Dom die die dit wel als het zogeheten topping from the bottom ervaart zou zichzelf eens moeten afvragen waarom hij op deze manier zijn eigen onzekerheid tracht te maskeren, ook raad ik hen aan blij te zijn met de openheid van iedere sub die durft te benoemen waar haar verlangens liggen (zelfs al zou zij dit in het heetst van de strijd doen), want het maakt het speelveld van de mogelijkheden helder. Ik heb als vrouw, als partner en als sub nimmer het gevoel mijn partner te sturen wanneer ik out of the blue zeg: “Lieve schat, wordt het niet eens tijd dat jij mij een goede spanking geeft?” want uiteindelijk is hij het die bepaalt of en wat hij met mijn inzicht gevende opmerking doet.

Menig moment van intens beleven is extra intens geworden omdat ik in staat was te benoemen waar ik ook of nog meer naar verlangde, dat heeft nimmer afbreuk gedaan aan mijn respect voor hem als mijn partner, als man, als Dominant. Het heeft ook nimmer afbreuk gedaan aan zijn respect voor mij als vrouw, als partner, als zijn sub. Wat wel afbreuk gedaan zou hebben was het gegeven geweest dat ik hem had toegedicht dat hij het allemaal al wist, dat hij zonder wegwijzers zijn weg had kunnen vinden in de doolhoven van mijn gecompliceerd én ongecompliceerd zijn (die zo mogelijk nog ingewikkelder is).

Waarom wij als vrouw, en nog meer als sub, de behoefte hebben om die ander alwetendheid en inzicht toe te kennen is me nog altijd een raadsel. Misschien is het een erfenis uit onze evolutie en bevinden we ons nog niet op het punt die connectie los te laten. Natuurlijk is het meer dan prettig je als vrouw veilig en geborgen te kunnen voelen bij een man die echt man is, maar geen enkele man kan dit worden zonder vrouwen in zijn leven die hem inzicht durven verschaffen. Laat ik het omdraaien, daar waar menig Dom schrijft dat het intens mooi is om een vrouw te zien groeien in haar sub zijn kan ik met gepaste trots vermelden dat het intens mooi is een man te zien groeien in zijn Dominant zijn, en om die groei te kunnen bewerkstelligen is het essentieel om bepaalde valse bodems los te laten. Zoals de stille verwachting en wens dat er ooit een Dom is die in staat is zonder handleiding en informatie ons als sub te lezen, deze bestaan niet.

Wel bestaan er geweldig mooie mannen met potentie om uit te groeien tot in balans zijnde Dominanten die in staat zijn de behoeftes die in ons als sub leven te herkennen en in te vullen.

Om hen te kunnen bereiken is het vereist om hem als man te benaderen, is het nodig hem het recht te geven kwetsbaar te mogen zijn. Hem ruimte te geven om zijn onwetendheid en eventuele gebrek aan kennis en inzicht te mogen delen opdat jij als sub hem aan de hand mee kan nemen en de weg kunt wijzen in de gecompliceerde wegen van jouw individuele sub verlangens.

Met intens geduld, transparante communicatie en directe en eerlijke bewoordingen, met gewoon benoemen waar het je daadwerkelijk omgaat, met het loslaten van ingewikkelde spelletjes die hem zouden moeten inspireren en verleiden. Met gewoon jezelf laten zien als vrouw die je bent, mét je sub verlangens, mét je eigen eigenaardigheden.

Advertentie

Plaats reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s